понеделник, 6 ноември 2017 г.

След ставане от сън

Станал от сън, благодаря Ти, Света Троице, Боже, задето поради голямата Си благост и дълготърпение не се разгневи против мене ленивия и грешния, нито ме погуби с беззаконията ми, но се показа, както обикновено, човеколюбив и, като легнах без надежда, ме дигна, за да стана рано и да прославя Твоето могъщество. И сега, просвети духовните ми очи, отвори устата ми, за да се поучавам с Твоите слова, да разбирам Твоите заповеди, да върша Твоята воля, да Ти пея със сърдечна хвала и да възпявам Твоето пресвето име ­ на Отца и Сина и Светаго Духа, сега и всякога и во веки веков. Амин.

***

Станал от сън, към Тебе прибягвам, Владико човеколюбче, и по Твоето милосърдие подвизавам се в Твоите дела. Моля Ти се: помагай ми през всяко време и във всяка работа; избави ме от всяко светско зло и дяволски подтик; спаси ме и ме въведи в Твоето вечно царство, защото Ти си моят Създател и Промислител и Подател на всяко добро. В Тебе е всичката ми надежда и на Тебе въздавам слава сега и всякога, и во веки веков. Амин.



Молитва към Господа Иисуса Христа
(От св. Макарий Велики)


Станал от сън, принасям Ти, Спасителю, полунощна песен, и като падам пред Тебе, викам: не ми давай да заспя в греховна смърт, смили се над мене Ти, Който доброволно се разпна, и когато лежа в леност, побързай да ме дигнеш и спасиш в бодрост и молитва, а след нощния сън дай да изгрее за мене ден безгрешен, Христе Боже, и ме спаси.***

Господи, по голямата Си благост и велики милости Ти си дал на мене, Твоя раб, да премина изтеклото време на тая нощ без беда от каквото и да е вражеско зло. Сам Ти, Владико, Творче на всичко, удостой ме с Твоята истинска светлина, та с просветено сърце да върша Твоята воля, сега и всякога и во веки веков. Амин.

Господи на силите! Ти изпитваш праведния и виждаш вътрешността и сърцето. Дай да видя Твоето отмъщение над тях, защото Теб поверих делото си.
Пейте Господу, хвалете Господа, защото Той спасява душата на бедния от ръцете злодейски.


Всемогъщи Боже , който избави Твоя народ от робството на противника и чрез Твоя Син хвърли Сатаната като светкавица, освободи ме и от всяко влияние на нечисти духове. 
И заповядай на Сатаната да се отдалечи далеч от мен чрез силата на Твоя Единороден Син. 
Избави ме от демонични въображения и тъмнина. Изпълни ме  със светлината на Светия Дух, за да се пазя от всички примки на измамни демони. 

Изпрати ми Ангел винаги да върви пред мен и да ме води по пътя на правдата през всичките дни на живота си, за слава на Твоето славно Име, Отец, Син и Святи Дух, сега и завинаги. Амин

Няма коментари:

Публикуване на коментар