понеделник, 6 ноември 2017 г.

В Сряда през деня

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.



Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, съкровище на благата и подателю на живота! Дойди и се всели в нас, очисти ни от всяка сквернота и спаси, Благий, душите ни.




Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни (3 пъти).




Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.




Пресвета Троице, помилуй ни; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.


Господи, помилуй (3 пъти).


Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.




Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия. Амин.




Тропари, гл. 6


Помилуй ни, Господи, помилуй ни! Не намирайки никакво оправдание, ние грешните, като на Владика, Ти принасяме тая молитва: помилуй ни!


Слава на Отца и Сина и Светия Дух.


Господи, честното тържество на Твоя пророк (Иоан) показва Църквата като небе; ангелите тържествуват заедно с човеците. По неговите молитви, Христе Боже, насочи към мир нашия живот, за да Ти пеем: алилуия!




И сега, и винаги, и во веки веков. Амин.




Голямо множество са моите прегрешения, Богородице; към Тебе прибегнах, Чиста, да търся спасение. Посети, едничка благословена, моята немощна душа и моли Твоя Син и наш Бог да ми прости тежките грехове, които извърших.





Господи, помилуй (40 пъти).
Тропар, гл.1

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие,
като ни даряваш победа над противниците
и ни запазваш с Твоя Кръст.

Кондак, гл.4

Издигнал се доброволно на Кръста, Христе Боже,
дарявай щедростите Си на едноименното Твое ново общество.
Зарадвай ни с Твоята сила и ни давай победа над противниците,
като Твоята помощ ни бъде оръжие на мир и знаме на непобедимост.

Молитва към Господа Иисуса


Всеблаги Господи, Спасителю наш, Който просвети със сиянието на Твоето идване краищата на света, и ни повика в Твоята света Църква с обещание, че ще наследим нетленни и вечни блага!
Милостиво погледни към мене, Твоя недостоен раб, не спомняй моите беззакония; но, по Твоето безмерно милосърдие, прости ми всичките прегрешения.
Защото, макар и да престъпвам Твоята света воля, не се отричам от Тебе, нашия Бог и Спасител.
Пред Тебе едничкия съгрешавам, но само и на Тебе едничкия служа.
Само в тебе вярвам, към Тебе едничкия прибягвам и само Твой раб искам да бъда.
Сам Ти ме очисти и ме спаси.
Сам Ти просвети ума ми, за да вярвам непоколебимо в Тебе, едничкия наш Спасител и Избавител!
Сам Ти повдигни сърцето ми, за да те обичам всецяло, еднички Боже и Творче наш!
Сам Ти оправи стъпките ми, за да ходя безпрепятствено в светлината на Твоите заповеди!
О, Господи Спасителю наш, яви ми Твоята голяма и щедра милост; направи да поживея в светост и правда през всички дни на моя живот
и така да бъда достоен при второто славно Твое дохождане, да чуя от Тебе милостивата покана в Царството небесно, което ме сподоби да получа и в наслада от неизказани красоти да славя Тебе и Твоя безначален Отец и вечния Божествен Дух во веки веков. Амин!





Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.

Похвална песен в чест на св. Богородица


Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души.


Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.


bogorodica

СРЯДА Богородице, Ти си упование на мене


Богородице, Ти си упование на мене, изнурения от нападенията на страстите, 

Ти си моята крепост и благонадеждно пристанище и спасително прибежище. 

Спаси ме от всички мои врагове, които преследват душата ми и я улавят чрез различни изкушения. 

Те поставят на пътя ми, по който вървя множество мрежи, и това са разни съблазни и прелести, чрез които ме въвличат в много душевни немощи и телесни грехопадения.

 И що да сторя аз, отчаяният, не зная. 
Защото щом пожелая да се покая, нападат ме безчувствие и ожесточение.
Щом поискам да оплача греховете си, не намирам сърдечно съкрушение, не мога да пролея и една сълза. 

Уви, колко съм окаян! 
Уви, какъв съм сиромах! 
Уви, погивам! И към кого друг да прибягна аз, виновният, освен при Тебе, добросърдечна Майко на нашия Господ и Спасител, надеждо на безнадеждните, крепост и покров на идващите при Тебе. 

Не ме отблъсквай скверния, защото Теб Едничката имам за утеха, Дево Марие Богородице, и към Тебе Едничка прибягвам във всяка нужда с дръзновение. 
Не ме оставяй в този живот, а и в смъртния ми час ми помогни, Помощнице моя, та като Те видят враговете ми, да се посрамят от Тебе, бидейки победени, Владичице, Ходатайко на моето спасение.



Тропар на св. Ангели, гл. 4

Началници на небесните воинства,
ние, недостойните, винаги ви молим с молитвите си
да ни оградите под покрова на вашата невеществена слава,
като запазвате нас, които коленопреклонно молим и викаме:
избавете ни от беда, защото сте чиноначалници на висшите сили.

Кондак, гл. 2


Архангели Божии, служители на Божествената слава,
началници на Ангелите и наставници на човеците,
като безплътни сили, изпросете за нас полезното и велика милост.


Величание Небесным Чинам Бесплотным

Величаем вас, Архангелы и Ангели и вся воинства, Херувими и Серафими, славящие Господа.


Господи Боже, велики Безначален Царю, изпрати, Господи, твоя Архангел Михаил на помощ на Твоя раб (името) да ме отърве от моите видими и невидими врагове. О, Господен великий Архангеле Михаиле, излей мирото на благостта върху Твоя раб (името).
О, Господен велики Архангеле Михаиле, съкрушителю на демоните, забрани и възпри всички мои врагове, борещи се с мен, направи ги като овце обезсили ги и ги съкруши като прах пред лицето на вятъра.
О, Господен велики Архангеле Михаиле шестокрили първи княже и воеводо на небесните сили, херувими и серафими, и на всички светии! О, чудни Архангеле Михаиле, пазителю на неизречените Тайни Божии, бъди мой велик помощник във всичко: в обиди, в беди, в скърби и печал; в пустините и на кръстопътища, на реки и на морета тихо пристанище! Избави ме, велики Архангеле Михаиле, от всякакви дяволски прелести, винаги ме чувай мене, Твоя грешен раб (името) молещ се на Тебе и призоваващ Твоето свято име, изпрати ми скоро твоята помощ и чуй молбата ми.
О, великий Архангеле Михаиле! Победи всяка противодействаща на мен сила със силата на Честния и Животворящ Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Владичица Богородица и на светите апостоли, и на светителя великия свети Николай Чудотворец, на свети пророк Илия, на свети Андрей Юродиви, на светите великомъченици Никита и Евстафия, на светите светители, преподобни мъченици и на всички светии и на всички Небесни сили. Амин.
О, велики Архангеле Михаиле, помогни на мене грешния Твой раб (името), избави ме от земетресение, потоп, огън, меч и ненавременна смърт и от всяко зло, и от всеки враг: от непредвидима буря, от лъжливия, и от лукавия ме избави, Велики Михаиле, Архангеле Господен, сега, винаги и во веки веков. Амин.
Свети Архистратиже Божий Михаиле и всички Небесни сили, молете Бога за нас!


Молитва Архангелу Иеремиилу



О велики архистратиже и архангеле Божий Иеремииле, от всички ангели на светлината, Ти имаш неизречена и непостижима висота Господна. Чрез милоста на Всевишния Бог Ти откри на вярващите Небесното Царство, и с благодатна молитва, Пречисти, ни пазиш нас в мирен покров от Твоята висота. О пречудни и дивни Ангеле Божий, умоли Човеколюбеца Бога та с Твоето ангелско предстатилство (застъпничество) да ни дари несъкрушима крепост за духа и телата наши, да преизпълни нашите сърца с неугасима светлина на вярата и любов към Христа. Та с чисти сърца да възпеем, възславим и благословим единни в Троица Сбятий Господа Бога Твореца и Спасителя наш, безсмъртния Цар, предвечния Владика, Отца и Сина и Светия Дух винаги и сега и в безконечните и нескончаеми во веки веков. Амин.


Молитва към архангел Йеремиел


Ако не сте сигурни в бъдещето си, прочетете молитвата на архангел Йеремил:


"Архангеле Йеремиеле, моля те да ми помогнеш, да се освободя от страхове, проблеми и неприятности" Помогни ми с (Опишете ситуацията), моля те да направиш всичко по силите си, този проблем да завърши с моя победа. Моля те, подай ми ясно понятие какво трябва да направя за постигане на успех. "Благодаря ти, Господи и Архангеле Йеремиеле." Амин.




Молитва към Архангел Божий Рафаил



О, великий Архангеле Божий Рафаиле, приел дар от Бога да целиш недъзи, изцели неисцелените язви на моето сърце и многото болести в моето тяло. О, великий Архангеле Божий Рафаиле, ти си пътеводител, лекар и целител, ръководи ме към спасение и изцеление от всички душевни и телесни болести мои, и проводи мен към Престола Божий, и умоли Го за благословение на грешната моя душа, да ми прости Господ и съхрани от всички врагове мои и от зли хора, и сега и винаги и во веки веков. Аминь


+++


О, святи богоносни Престоли, научете нас на кротоста и смирението на Христа, Владиката наш. Дарувайте нам истинско познание на своите немощи, своето нищожество, дарувайте нам победа в борба с гордост и тщеславие. Дарувайте нам простота, око чисто и смирено съзнание.

.О святи Престоли подайте ми покаяние за всички мои грехове и молете Бога да прости моите грехове и отмени неговите наказания от грешната ми душа и тяло. Въздигнете ме в нов правиден живот угоден на Господа, за да получа неговата благодат.



Молитва към Ангела Пазител


Свети Ангеле Христов!
Припадам пред тебе и те моля, свети пазителю мой, който си ми даден още от светото Кръщение, за да пазиш душата и грешното ми тяло, но аз с моята леност и лошия си навик огорчих твоята пречиста светлост и те прогоних от мене чрез различни срамни дела.
Покажи се към мен милосърден и не се отлъчвай от мене.
Помогни ми с твоите молитви да премина останалото време от моя живот непорочно и да сторя плодове, достойни за покаяние.
Зная, че никой не ми е такъв застъпник и защитник, какъвто си ти, свети Ангеле! Защото, като предстоиш пред Господа, ти се молиш за мене.
Не преставай да умилостивяваш премилосърдния мой Господ и Бог да прости съгрешенията ми, които извърших през живота си с думи, дела и с всички мои чувства, и да ме спаси.Амин!



Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.

Молитва към светията, чието име носим


Моли Бога за мене, свети угодниче Божий (апостоле Петре),
понеже усърдно прибягвам към тебе,
бърз помощник и молител за душата ми.


Друга молитва към именния светия


Свети 
апостоле Петре

Ти си мой закрилник и застъпник пред Бога през всичките дни на моя живот. От деня на светото Кръщение в името на Отца и Сина и Светия Дъх, когато ме нарекоха с твоето име, и досега нося твоето име. Но животът ми не е съобразен с твоя свет живот, защото много пъти и по различни начини осквернявах душата си.

Затова усърдно те моля:
закриляй ме, помагай ми, водиме със силата, която Божието благоволение ти дава.
Всякога се застъпвай за мене пред всемогъщия и благ Бог
и изпросвай Неговата благодат и милост за мене,
за да бъде животът ми безопасен, защитен от зли изпитания, чист от греховни помисли, желания и дела, светъл и радостен,
както подобава на приелия Христовото спасително име.

Не допускай злото да се доближи до мене, подкрепяй ме в слабост, бъди ми покровител, когато зли сили ме връхлетяват, помагай ми в доброто.
Усилвай вярата ми и ми сочи пътя на спасението.

Така всякога сърцето ми ще бъде подкрепяно и ще нося достойно твоето име.
Така и името на моя Спасител Господ Иисус Христос ще се осветява,
и ще се слави сред братята нашият Отец, Който е на небесата,
сега и винаги и во веки-веков! Амин!

+++


О,Преблагословена Едоносъщна и Всемогъща Троице, на колене те моля със страх и трепет от дъното на моята грешна душа. 

 Застъпи, спаси ,съхрани, прости греховете ,помилуй и благослови Господи Отче и Иисусе Христе и Светий Душе, по твоята благодат моя син и твой раб Александър. 



Смирено те моля на колене със трепетно сърце като Твой син към Отец и като баща за сина ми.
Прости му прегрешенията и го помилуй по твоето милосърдие.
.Подай му Боже наш,просвещение във вярата към Теб, истината за Твоето царство небесно и земно и го приобщи истински към Твоята Света Православна Църква със силна вяра. 
Подай му ум светъл, мъдър, бодър и чист, за да разбере Твоето благоволение и го Предпази от лоши и зли деяния, мисли, чуства, и думи. 
Подай му Мирен , непорочен и Чист дух за да е угоден Теб.
Запази го благодарен винаги на Теб Нашия Всемогъщ Отец, Твоя Пресладък Син Иисус Христос и Животворящия и  всемъдър Твой Всесвят Благ Дух.
Утвърди го с любов към Отца и Сина и Светия Дух, всички небесни сили и всички люде.
Сърце чисто създай в него Боже и с Правия Дух го утвърди. 
Нека това сърце още бъде отворено и изпълнено с любов и истинска милост към бедни, болни , нещастни и неоправдани и никога да не изпитва гордост от благодеянието си към тях..
Всели Твоя Животворящ Благ Дух ,за да го запази здрав и невредим от изкушения, грехове и бесовско нападение.
Запази душата на твоя раб Александър чиста и неугнетена от тъмните сили и го предпази от изкушения към грехове.
Укрепи волята му твърда и неппоколебима за да се справя и винаги да се бори най-вече със своите слабости, навици и недостатъци, като се бори със страстите и искушенията си , въвличащи го в грехове и падения и в примките на лукавия.
Изтреби Господи Всесилни всеки страх и уплаха, всяко колебание и недоумение от Твоя раб Александър и най вече страх от църкви и монастири, страх от ансансъори и убиждащи го приятели и неприятели.
Отмени и го освободи от всички наследствени проклятия породени от моите и греховете на майка му и от греховете на праотците ни чак до Адамовото време.
Отмени Боже на Благодатта всички проклятия уроки и магии ,нанесени върху моя син и Твой раб Александър от лоши хора, недобронамерени роднини, и негови грехове.
Предпази го от лоши очи, навици,уроки, пороци и магии и всяко сатаниско влияние.
Подай му дълъг живот благословен и наситен с твоите небесни и земни богатства.
Надари го със духовни и телесни сили за да побеждава с Твърдост с вярата си в Теб всички невидими и видими негови врагове и изкушения.
Укрепи го със твърда воля, много здраве и духовни и телесни сили за да устоява и прославя Твоето име сред безаконните и нечестивите с победи за Твоето Име.
Прослави го с добро сред хората , не за гордост и негова слава , но за прослава на Твоето име и щедрости.
Благослови го със добра и вярна невеста , много любов в дома му и го надари с отрочета и дълго поколение за щастие.
Направи така ,че сърцето му да бъде непорочно и изпълнено още с чиста любов към неговата майка , баба, лели, мен и приятелите му и всички в живота му..Изпрати му верен Ангел Пазител да го пази и напътства в твоите учения и предпазва от грешен избор и беди..

И Сам Ти Господи го закриляй под твоя покров и още с Твоята майка нашата Владичица Приснодева и Преблагословена Мария, с Животворящия Честен Твой Кръст, с Архистратига Архангела Божии Михаил И Твоите Свети Архангели Гавраил,Рафаил, Урийл, Селафил, Иегудил, Ангели, Пророци , Апостоли и Свети Николай МирЛикийски Чудотворец, Светите мъченици Киприян и Иустина, Свети Стилян Детепазител, Светите Преподобни Иван Рилски и Преподобната наша майка Петка- Параскева. Свети Александер Епископ Александрийски, Свети Александър Епископ Константинополски, Свети Свещеномъченик Александър Комански и Свети Александър Невски и всички Светии . Подай му , Всеблаги Боже, по твоите щедрости здраве и сили да се бори срещу всичко неугодно Тебе и успее във всяко добро начинание в духовния и земен живот.
Така ще бъде угоден на теб нашият Отец, единородния Твой Син Иисуса Христа и Светият Благ Дух, та животът му да бъде изпълнен с благоденствие и благословен с духовни и земни блага.
Така винаги да бъде изпълнен с благодарност към Светата Троица.
А в уречения от Теб час подай му искрено покаяние и му прости всички прегрешения , за да се спаси във вечното Твое царство.
Така да възхваляваме със изпълнени с благодарност сърца и чиста душа славата на Тебе Всемогъщият и благ Отец, на Тебе Господи Иисусе Христе и Светий Божествений Душе сега и винаги во веки веков. Амин .Поклон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар