понеделник, 6 ноември 2017 г.

Ново правило за всеки ден

В името на Отца, и Сина, и Светия дух. Амин.



Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме, грешния

Господи Иисусе Христе, Сине Божий, заради молитвите на Твоята Пречиста Майка, на преподобните и богоносни наши отци и на всички светии, помилуй нас. Амин.


Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.


Царю Небесний, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота: дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, душите ни.


Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас (три пъти).

Слава на Отца, и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.
Господи, помилуй (три пъти).

Слава на Отца, и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който Си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето Царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия.


Станали от сън, падаме пред Тебе, Благий, и Ти пеем, Силний, ангелската песен: Свят, Свят, Свят си, Боже, заради Богородица, помилуй нас.

Слава на Отца, и Сина, и Светия Дух.

От легло и сън ме дигна, Господи, просвети моя ум и сърце и отвори устните ми, за да те възпявам, Света Троице: Свят, Свят, Свят си, Боже, заради Богородица, помилуй нас.

И сега, и винаги, и во веки веков.

Неочаквано ще дойде Съдията и на всекиго делата ще се открият, но със страх зовем в полунощ: Свят, Свят, Свят си, Боже, заради Богородица, помилуй нас.


Господи, помилуй (12).

Станал от сън, благодаря Ти, Света Троице, че поради Твоята голяма благост и дълготърпение, не се прогневи против мене, ленивия и грешен, нито ме погуби за беззаконията ми, но както обикновено се показа човеколюбива, и като лежах без надежда, ме дигна, за да стана рано и да прославя Твоето могъщество. И сега просвети моите духовни очи и отвори устата ми, за да се поучавам с Твоите слова и да разбирам Твоите заповеди, и да изпълнявам Твоята воля, и да Ти пея със сърдечна възхвала, и да възпявам Твоето всесвето име ­ на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.


Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог.
Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.
Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог.


Псалом 50-и


Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконието си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд. Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта Си. Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда. Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала, защото да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро, Господи, на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски. Тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.


Символът на вярата


Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко е станало; Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Свети и Дева Мария, и стана човек; и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан; и възкръсна в третия ден, според Писанията; и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца; и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край. И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците. В една света, съборна и апостолска Църква. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете. Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век. Амин.



Господи на силите! Ти изпитваш праведния и виждаш вътрешността и сърцето. Дай да видя Твоето отмъщение над тях, защото Теб поверих делото си.
Пейте Господу, хвалете Господа, защото Той спасява душата на бедния от ръцете злодейски.


Всемогъщи Боже , който избави Твоя народ от робството на противника и чрез Твоя Син хвърли Сатаната като светкавица, освободи ме и от всяко влияние на нечисти духове. 
И заповядай на Сатаната да се отдалечи далеч от мен чрез силата на Твоя Единороден Син. 
Избави ме от демонични въображения и тъмнина. Изпълни ме  със светлината на Светия Дух, за да се пазя от всички примки на измамни демони. 
Изпрати ми Ангел винаги да върви пред мен и да ме води по пътя на правдата през всичките дни на живота си, за слава на Твоето славно Име, Отец, Син и Святи Дух, сега и завинаги. Амин


Похвална песен в чест на св. Богородица


Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души.


Богородичен химн

Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.



Молитва Към Пресвета Богородица


Пресвета Владичице моя Богородице, с Твоите святи и всесилни молби прогони от мене, Твоя смирен и окаян раб, унинието, забравата, неразумието, нехайството и всички лукави и хулни помисли от окаяното ми сърце и от помрачения ми ум; и угаси пламъка на страстите ми, понеже съм беден и окаян. И ме избави от многото лоши спомени и начинания, и ме освободи от всички зли дела. Защото си благословена от всички родове, и Твоето пречестно име се слави во веки веков. Амин.



Молитва към светията, чието име носим

Моли Бога за мене, свети угодниче Божий (апостоле Петре),
понеже усърдно прибягвам към тебе,
бърз помощник и молител за душата ми. 


След ставане от сън

Защитни молитви

Молитви преди започване на работа



Понеделник през деня
Вторник през деня
Сряда през деня

Четвъртък през деня
Петък през деня


Няма коментари:

Публикуване на коментар