понеделник, 30 май 2016 г.

Молитва за всички духовни братя и сестри и близки

Спомни си, Господи Иисусе Христе, Боже наш, Твоите от века милости и щедрости, поради които стана и човек, като благоволи да претърпиш разпятие и смърт за спасението на право вярващите в Тебе и, като възкръсна от мъртвите, възнесе се на небесата и седиш отдясно на Бога Отца и милостно поглеждаш към смирените молби на онези, които Те призовават от все сърце; наклони ухо и чуй смиреното моление на Твоя непотребен раб, което Ти принасям за всички хора като приятно духовно благоухание. 

И най-напред си спомни Твоята свята, съборна и апостолска Църква, която придоби с Твоята драгоценна кръв, и я утвърди, укрепи, разшири, увеличи и я запази во веки непобедима от адовите сили. Прекрати разделенията в Църквата, умири вълненията на народите, скоро разори и изкорени надигането на ересите и сектите, и ги унищожи чрез силата на Твоя Свети Дух. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй, нашето страдащо Отечество България и всички, живеещи в него и в изгнание православни християни. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй всички православни митрополити, архиепископи и епископи, свещеници и дякони, и всички църковни люде, които свято пазят предадената нам от апостолите и св. вселенски събори православна вяра, и по техните свети молитви помилуй и спаси и мене, грешния. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй моя духовен отец (сана и името), и по светите му молитви прости моите съгрешения. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй всички наши братя и сестри, които Ти служат с трудовете си в тоя храм и всеки храм (тружениците, земеделците и работниците, дошли от света, да послужат на тая света обител). Поклон.


Тук следва да споменеш твоите родители, ако са живи, а ако са покойници, прескочи това.

Спаси, Господи, и помилуй моите родители (имената), братя и сестри (имената), моите сродници по плът (имената) , всички близки от моя род и приятелите ми (имената), и им дарувай Твоите земни и небесни блага. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй нашите отци, братя и сестри, които пребивават в светогорските и в българските монастири, и тия, които живеят в други места, и по техните молитви помилуй и мене, грешния. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй, по многото си щедрости, всички свещеномонаси, монаси и монахини, и всички живеещи в девство, благоговение и постничество в монастири, пустинни места, пещери, планини, стълпове, затвори, скални процепи, острови сред морето и православно живеещите на всяко място, което Ти владееш, които благочестно Ти служат и Ти се молят: облекчи теготите им, утеши ги в скръбта им и им дай сила и якост за подвиг, и по техните молитви ми дарувай прошка на греховете. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй стари и млади, бедни, сироти и вдовици, и ония, които са болни и страдащи, в беди и скърби, в опасности и пленничество, в тъмници и заточение, и най-вече гонените заради Тебе и православната вяра: спомни си за тях, посети ги, укрепи и утеши ги и скоро им дай с Твоята сила облекчение, свобода и избавление. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй нашите благодетели и ония, които проявяват към нас милост, хранят ни и ни дават милостиня, и ония, които са заповядали нам, недостойните, да се молим за тях, и ония, които облекчават живота ни: стори с тях по Твоята милост, дарувай им всичко, що просят за своето спасение и получаване на вечни блага. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй изпратените по служба и пътешествуващите наши отци, братя и сестри (близки и сродници) и всички православни християни. Поклон.Спаси, Господи, и помилуй всички, които аз безумно съблазних, отклоних от спасителния път и увлякох към зли и непотребни дела: по Твоя божествен промисъл отново ги върни към пътя на спасението. Поклон.

Спаси, Господи, и помилуй ония, които ме мразят и обиждат, които ми правят зло, и не ги оставяй да погинат заради мене грешния. Поклон.

Отстъпилите от православната вяра и ослепените от гибелни ереси и секти просвети със светлината на Твоето познание и присъедини към Твоята света, апостолска и съборна Църква. Поклон.


За покойниците

Помени, Господи, отишлите си от този живот правоверни царе и царици, благоверни князе и княгини, православни светейши патриарси, преосвещенни митрополити, архиепископи и епископи, и ония, които са Ти послужили в свещенически, дяконски и монашенски чин, и блаженните ктитори на тоя свят храм (на тая света обител) и заедно със светиите ги упокой в Твоите вечни жилища. Поклон.


Ако имаш покойни родители или сродници, помени ги тук така:

Помени, Господи, душите на Твоите починали раби: моите родители (имената) и всички сродници по плът, и им прости всички волни и неволни прегрешения, като им даруваш небесното царство, дял в Твоите вечни блага и насладата на Твоя безкраен и блажен живот. Поклон.Помени, Господи, и всички починали с надежда за възкресение и вечен живот наши отци, братя и сестри, и всички православни християни, всели ги с Твоите светии там, дето сияе светлината на Твоето лице, а нас помилуй, като благ и Човеколюбец. Амин. Поклон. 


Най-накрая се казва три пъти:

Дай, Господи, прошка на греховете на всички наши отци, братя и сестри, отишли си преди нас с вяра и надежда за възкресение, и направи вечна тяхната памет.

След това завършваме със следните молитви:

Слава Отцу и Сину и Светому Духу, и сега и винаги и во веки веков. Амин.
Господи помилуй (3). Господи, благослови.

И отпуст:

Господи Иисусе Христе, Сине Божий, заради молитвите на Твоята Пречиста Майка, на преподобните и богоносни наши отци, и на всички
светии, помилуй ни. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар