неделя, 23 август 2015 г.

Отказване на Цигарите с Божията Помощ

Това е пълен метод и молитви за отказване на цигари.

Защо православните миряни трябва да откажат цигарите?



   Защото цигарен дим и Свети Дух са несъвместими. Светия Дух е Дух на живота и позитивна енергия. Според ученията на нашите Богоносни отци,ние сме божий храм и не е Богоугодно да оскверняваме този храм с цигари.
Естествено ,че върху тази теза има съмнения. Няма съмнение само в едно. Цигарите нищо добро не правят за нас.Дявола нищо добро не прави за нас. От там и връзката между двете. Дори и да не сте религиозни, факт е ,че ако има нищо добро от едната страна има и само добро от другата.Просто Вселената съществува благодарение на баланса между позитивно и негативно. Някой го наричат-Иинг и Янг, други- тъмнина /светлина. Трети добро и лошо. Без значение как се нарича, факт е че съществува и е факт че всичко има противодействие.  

Не може никой да убеди един човек който се наслаждава на тютюнопушенето да откаже цигарите така лесно. Ние пушачите сме чули безброй съвети, теории, разкази от потърпевши жертви на тютюна и сме гледали безброй реклами, видео и плакати с пропаганда за оставяне на навика. Колкото и грозна  и убедителна е тази информация тя рухва пред една единствена дума--"УТРЕ' или "СКОРО". Нито утре-то ,нито скоро-то на отказването ще дойдат. Нека си признаем ,че цигарка с кафенце сутрин си е кеф. Цигарка по време на шофиране си е абсолятно удоволствие. Цигарка след ядене или две си е направо густо. Цигарка по време на почивка е върха. Цигарка след църква и литургия си е ублекчение с изключение за лекото-много лекото чувство на вина и лицемерие към Господ и себе си.Ох-х ...цигарка на плаж, на тиферич в планината, на дискотека, на бар, на бистро, докато чакаш нещо или някой--еее.... несравнимо супер преживяване. Единствено само сутрин  веднага след като станем се чувстваме леко критични към себе си , но в момента в който кафето се изсточи в чашата и тази вина изчезва. Докато дойде един момент когато ни стегне сърцето или почувстваме странно усещане в главата или имаме затруднение да дишаме при най -леките движения. Тогава се уплашваме , но пак леко понеже се съмняваме адвокатски във вредата на пушенето. Когато легнем в болница от болест непосредствено свързана с пушенето, тогава чак се стряскаме, но обикновено е вече много късно, защото тези моменти са наистина  в повечето случаи фатални. През това всичкото време се чудим на непушещи приятели и приятелки защо са по -лъчезарни, по-свежи, по- енергични, по успешни, докато и това не ни е убедило, защото имаме железен бетон защита на порока си-"Който не ме харесва такъв/а какъвто/та съм, майната му" Там работата ,че ние сме на майната си, освен ако не си допаднем с жив "пепелник" като нас. Както и да е . Целта на този пост е не да се съдим или критикуваме, а да потърсим Божията помощ след, като ние сме толкова безотговорни и мекошави да си помогнем сами. И сега ще ви дам оправдание  и то хубаво за тази наша слабост: Пороците, включително и цигарите са средство на дявола и демоните му. Ето. Наистина ние сме безпомощни да се справим с хитростите и примките на дявола, макар че....е доказоно ,че много хора са се справили  и без божията помощ и имат пълен контрол върху този навик. Но ние няма да влизаме в нивото на такива закоравели волеви характери. Ние ще си джиткаме като слабохарактерни и ще потърсим Божията помощ.

Какво трябва да направим и как да го направим?Процеса е от четири периода по 3 седмици всеки. Защо 3 седмици? Защото е доказано че взима 21 дена да се придобие положителен или откаже негативен навик. Забележете!- 21 дена. От друга страна за да се придобие негативен навик или отхвърли положителен е необходимо само 3 дена. Слизането по урната е по-бързо-закон на гравитацията във физиката.
1.Идентифицирайте навици които са асоциирани с паленето на цигара. Кафенце, след ядене, шофиране и то в пушене на определени отсечки, свършване на работа, деяние,по време на обедна/кафеена почивка,и всички моменти и дейности когато палите цигарка. Запишете си ги, помислете малко върху тях и не им обръщайте много внимание в началото на завеждането им в тефтерче или дневниче. Постарайте се да ги идентифицирате първо и да ги запишете като статистика.Не умувайте много, не се задълбавайте в мисли ,просто ги внесете като статистика. Вашата задача на този етап е СТАТИСТИКАТА. Това го правете в период за 3 седмици. През това време изпитвайте удоволствието на цигарите с пълен кеф, пушете си нормално както винаги и хич да не ви пука.( Това не е сарказъм)
2. Запишете си колкото може повече причини "Защо искате да откажите цигарите?" Нека това "искам" да бъде изключително ваше мнение и специфично за вас индивидуално. Започнете с това записване едва след 3 -та седмица, след като свършите със СТАТИСТИКИТЕ. Не слушайте никого , не споделяйте с никого, не пишете шаблонни причини освен ако не сте убедени ,че отговарят на вас лично и се покриват с вашите индивидуални нужди. Пишете не само здравословни причини, пишете например, ако се чувствате неудобно от дъха ви, когато се целувате или не се чувствате достатъчно свеж/а, енергична/ен, лъчезарен/на и всичко което ви е причинило малко смущение свързано с тютюнопушенето. През този период от 3 седмици се опитвайте да си кажете многократно  от 20 до 50 пъти  всеки ден "Искам да откажа цигарите". На 2 рата седмица правете по 2 сеанса на ден, а на 3- та по 3 . Е така като изоглавени с мрънкане или на глас 50 пъти си повтаряйте когато сте на саме. Това е, за да можете да програмирате подсъзнанието си с мисълта и подготвите психологията си за периода на отказването. ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СТРАДАНИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ОТКАЗВАНЕ НЕ СА ТОЛКОВА ФИЗИЧИСКИ , НО ПОВЕЧЕ ПСИХИЧЕСКИ . През този период не изоставяйте  1-вия на Статистиките , а го изучавайте, запомняйте и обновявайте.
3. Намаляне на Цигарите или поне опит. Когато си купите нов пакет извадете една цигара в първия ден и я сложете отделно. Когато се приберете скрийте си я за резерва някъде по шкафовете или където си изберете. Гледайте да е на супер забутано и хитро място. На втория ден извадете 2 цигари и ги скатайте за резерва на две различни места. Направете го като някаква кукумицинска игра, която е само ваша конспиративна тайна. Понякога е забавно да си куку.На 3 тия ден -пак 2 цигари. На 4-тия и 5-тия ден- 3 цигари и така на всеки два дена ци вадете съответния брой. Крийте всяка цигара на различно място и то много скришно и трудно за откриване. Представете си ,че близките ви нямат друга работа , но само търсят вашите цигари и единствената им задача е да ви наранят като ви изпушат резервите.Както искайте така го правете или разбирайте, но това откачено занимание  си е шматков смях. 
И така докато на 21-вия ден останите с 3 цигари за деня. Опитайте си да разделите интервалите на пушенето съобразно с количеството цигари за деня. 
През този период , когато Ви се допуши си казвайте тихо на глас-" Господи Исусе Христе сине Божи, помилуй мене грешния/та" от 3 до 12 пъти. Освен това през останалото време си казвайте молитвата-" Господи Боже мой, избави ме от цигарената скверност" по няколко пъти. Още може да си казвате варианти на тази молитва.Според мой личен опит след като кажа няколко пъти една от тези молитви напора да запаля цигара отслабва. Това е психологическото средство с което задействате подсъзнанието ви. В духовен аспект мога да кажа че тези молитви са оръжието ви срещу демона ,който ви кара да пушите и да терзаете за цигара. Аз съм силно убеден в това определение , като много реално, но не искам да ви натрапвам моето мнение и възглед. 
Ако се съмнявате след като практикувате  всичко гореописано, ще се убедите ,че дават резултат. Тогава го приписвайте на когото си искате. Все пак без вяра , всяка молитва е безмислена. През този период е добре да се изповядате. Направете си списък с греховете си, идете при някой свещеник познат или непознат през девет села в десетото, ако се притеснявате, изхвърлете тинята на греховете. Попитайте поп какви са правилата за изповед и просто го направете. На края на този период или в началото на следващия в последната неделя от периода вземете причастие, но само след изповедта. Защо е нужно това? За да изгоните злия дух на порока пушене и да се заредите с позитивната енергия на Бога за да преминете през последния период без драми  с Божията помощ. През горните три периода колкото може по-често си казвайте 50- то пъти "Искам да откажа цигарите" и кратките молитви. До края на този период подсъзнанието и психиката ви определено ще са подготвени за много по-леко преминаване на 4-тия период.
4. Крайната решаваща битка с злия дух на тютюнопушенето и тоталния му разгром. Вече сте се изповядали и причистили. Тук можете да започнете пост и молитви. Вашето тяло и душата ви са готови за война. Готови за разгром на нечестивите сили и Победоносна слава. За миг си представете следната картина-

"С вас са небесните сили на Бога, Сина му Исуса Господа наш и Всецарицата наша Приснодева Богородица Мария. Зад вас са генералите на Господства, До вас отляво са кавалерията на Херувими, От дясно лъковете на Серафими, Пред вас са огнените мълнии на Архангели и милиони легиони на Ангели. В гръб на врага се спускат строени безброй Светии и Богоносни Отци с неземна сила и чудеса водени от Свети Георги Победоносец, Свети Мина И Свети Димитър Солунски. Тишина. Бойното поле е подредено.Пред вас в долината обградени са орди от демони на порока, грозни уплашени и грухтящи. Жълтите и зелените им светещи очи са изцъклени пред гледката на такава дивна мощ. Треперят и лигите им се свличат от нервни епилиптични пристъпи. Лека бяла мъгла на Светия Дух се спуска към долината почерняла от ордите на демони. Скоро те не се виждат , но само се чува раздиращи кашлици от тяхното задавяне.
Изсвирва 1-вия рог и кавалерията излиза под формация. Втори рог и стрелците изпъват лъкове. Трети рог- Светиите слизат в гръб с кръстове- копия и китки светена вода, за да изгорят черните духове като сяра . След Четвъртия рог Архангелите изваждат мечовете си с огнени мълнии. Пети рог - легионите на Ангелите са в марш напред под строги формации. Шести рог е сигнал да си запалите последната цигара. Изпушвате я бавно с кеф, като изпускате дима през носа и ушите с блажена усмивка. Един от Господствата- генерали се закашля от вашия дим. Дядо Боже ви поглежда укорително строг в негодувание. Исус Христос Ваш застъпник и закрилник го моли да ви прости, а Богородица Ви взима леко фаса от устата и Ви се усмихва като майка на палав син.Седми рог ви отнася упиянението огромната светкавица на Архангел Михаил и страшен гръм разтърсва небеса и земя. Армагедон. Меле яко. Дъжд, огън, трус, светкавици , виелици, викове и крясъци. Абе....нямам думи. Купона е пълен."

Тук трябва да знаете ,че глезотиите свършиха и се пристъпва към същество. Знаете вече причините асоциирани с палене на цигара. Знаете своите причини - защо искате да откажете цигарите. Знаете, че живота ще ви се промени. Знаете вече .че си играете на много опасна игра ако продължите да пушите; Знаете и сте алармиран/на ,че това е гадно въздействие на невидим и коварен дух. Знаете и как да утолявате помисъл и уклонение  да запалите. Знайте ,че през този период злия дух ще се върти около вас за да ви подмами пак. Но знайте ,че той няма да има тази сила, както преди. Добре е към средата на периода да идете при свещеник да ви прочете една молитва за прогонване на зли духове от Свети Василии Велики, Иван Златоуст или подобна от Молитвослова. Тези молитви се четат само от свещеник понеже са заклинателни, много силни, и във вид са ексорсизъм. Пиите много вода и постете за да изхвърлите токсините от тялото си. Освен това водата притъпява нуждата от никотина. Когато изнемогвайте оставете се на Господ с молитви. Молете се винаги когато можете. Молете се искрено. Тръшкайте се яко на Нашия Спасител. Молете се легнали, на колене, по корем, прави, криви МОЛЕТЕ СЕ И ПАК СЕ МОЛЕТЕ. ПАЛЕТЕ СВЕЩИ И ТАМЯНИ. Молете се в църкви, в параклиси, в стаи, в бани, в рейсове и трамвай, на открито и закрито.Пред икони ,зад икони, към небето ,към земята. МОЛЕТЕ СЕ. Знайте ,че когато ви нападне силно желание да запалите, след 5-10 минути отшумява. Издръжте на този момент.Ето през този период и правилото на молитви:

Начални молитви

В името на Отца и Сина и Светаго Духа. Амин.

След това направи кръст поклон и кръст 3 пъти и се моли:
Господи Иисусе Христе, Сине Божи, помилуй мене грешния.

Господи Иисусе Христе, Сине Божи, заради молитвите на пречистата Твоя Майка и на всички светии, помилуй ни. Амин.

***
Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, съкровище на благата и Подателю на живота! Дойди и се всели в нас, очисти ни от всяка скверност и спаси, Благий, душите ни.

***
Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни (три пъти).

***
Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.

***
Пресвета Троице, помилуй ни; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (три пъти).

***
Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.

***

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия!–(3 пъти)

***
Станали от сън, падаме пред Тебе, Благи, и Ти пеем, Силни, ангелската песен: свет, свет, свет си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

Слава на Отца и Сина и Светаго Духа.

***

От легло и от сън си ме дигнал, Господи. Просвети моя ум и сърце и отвори устните ми, за да Те възпявам, Света Троице: свет, свет, свет си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

И сега и винаги и во веки веков. Амин.

***
Неочаквано ще дойде Съдията и на всекиго делата ще се открият. Затова със страх зовем в полунощ: свет, свет, свет си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

Господи, помилуй (12 пъти).

Дойдете да се поколним на Царя, нашия Бог!
Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог!
Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог!


Молитва за отхвърляне на навици (пушене) към Пресвятата Троица

О премилосърдни Боже, Отче, Сине и Святи Душе, Пред Неразделната Троица се покланяеме и славим, погледни благоутробно на раба Твой (име), от болести предпази го/ме; прости му/ме всички съгрешения негови/мои; подай му/ми изцеление от болести; възврати му/ми здравето и силите телесни; подай му/ми дългоденствено и благоденствено житие, мир Твой и премирни блага, за да Ти принесе/а заедно с нас благодарни молитвии на Теб, Всещедрият Бог и Създател наш.(3 пъти)

Молитва от избавление от страстно пушене

Многомилостиви Господи! Чуй моята молба, приеми молитвата на Твоя недостоен раб, не се възмущавай от язвите мои, не се отвращавай от мене. Както някога си изцелил сребролюбивата душа на Закхея митаря, изцели и моята душа, боледуваща от многото страсти и беди. Господи, приеми гласа на моята молба, чуй стенанията и жалкия вопъл мой. О, горко на мен, горко на мен грешният, по лице се уподобявам на идолопоклонници, не се срамувам да пуша дима бесовски, не се срамувам да ускърбя Теб, Господи, с лукавството на моето сърце. Искушавам Тебе безмерни с надеяността на Твоето дълготърпение. Стоя в Святия Храм Твой, ублажвам се с благоуханието на ливана, а след час пак се услаждавам от пушека на зловония. Осквернявам моите уста и с тези уста  славя с думи хвалебен към Тебе. Като пес се връщам към своята блавотина, така ,че аз на греха служа. От всички, това е най голям грях, но не имам дръзновение да се отприщя от подкупния наемник. Многомилостиви Господи! Снижи моите немощи, прости моето непотребство, укрепи ме, дай ми търпение и душевно мъжество , не оставяй мене, не давай ми да  погина в тинята на греха, Спаси, Господи! Погибвам! Ако някога си, Господи, изцелил, по молитвите на Пречистата Майка Твоя, него мъжа Сергея — исцели и мене недостойния. Ако някога си Господи, избавил, по молитви преподобният Амвросия Оптинския от скверният навик негов и Алексея Московския — избави и мен окаяният. Както някога си Господи, освободил, по молитвите на святия отец Киево-Печерския, от дългата страст, него Максима и си го поставил да служи на Тебе в Свят Храм Твой — така и мене осквернения и нечист освободи, и дай ми да послужа на правдата Твоя, и да поработа без ленност точно на Тебе Господи мой Иисусе Христе във всички дни на живота мой, сега и винаги и във века веков.Амин.

Молитва за отблъскване на гибелното влияние на лукавия

Господи Иисусе Христе, Боже Спасителю мой!Дай на мене, недостойния Твой раб, съкрушение и освещение на сърцето ми,за да Ти се моля усилено с чиста молитва, та да изтрия ръкописанието на моите грехове.Изгаси, Господи, огъня на моите страсти и ме избави от неугасващият огън!Зная, че всекидневно и всеки час безмерно Те огорчавам и разгневявам; но Твоето дълготърпение ще победи моето лукавство.Господи, Боже на добротата и милосърдието,спаси ме от лукави мисли, които врагът ми изпраща и навява, за да угнетява душата ми.Запрети му, Христе, с Твоята сила, която е заповядала и на морските вълни!Нека тя го обезсили и прогони далеч от мене, Твоя раб.Защото той всеки ден прилага към мене нови замисли на своето лукавство,за да овладее слабия ми ум, да ме отклони и отдалечи от Тебе и от Твоите спасителни заповеди.Многомилостиви Владико Господи, прогони от мене тоя лукав дух с всичките му коварни злоумисли и намерения,за да Те възпявам и прославям с Твоя безначален Отец и с благия и животворящ Твой Дух,сега и винаги, и во веки веков. Амин.(3 пъти)

Молитва към св. Богородица пред иконата Неупиваема чаша

Преблага наша Царице, надеждо наша Пресвета Богородице, убежище за беззащитните, а за озлоблените покров. Виж нашата беда, виж скръбта ни, отвсякъде сме обсадени от изкушения и няма кой да ни избави. Помогни ни ти Самата, защото сме немощни, нахрани ни, защото сме странници, упъти ни защото сме без надежда. О, майко на всички скърбящи и обременени, ние нямаме друга помощ нито друга закрила, нито друго утешение, освен Тебе. Погледни милостно на нас, грешните и в озлобление пребиваващи, покрий ни с Твоят пречист Омофор.Та да се избавим от бедите, които ни връхлитат и най-вече от пиянството и наркоманията.За да възхваляваме винаги Твоето пресвято име. Амин.


Молитва към Ангела-Пазител

Ангеле Божи, охранителю мой светии, да ме наблюдаваш мен от Бога и небесата даден! Прилежно моля теб: 
просвети ме днес , и от всяко зло съхрани, към всяко деяние ме настави, и на път спасителен ме насочи. Амин.

Молитва-първа от страст на пушачи към преподобний Амвросий Оптински
(нарочно го оставих на църковно -славянски език за да е по близка молитвата към Св. Амвросий)

Преподобне отче Амвросие, ты, имея дерзновение пред Господом, умоли Великодаровитого Владыку подать мне скорую помощь в борьбе с нечистой страстью.
Господи! Молитвами угодника Твоего, преподобного Амвросия, очисти мои уста, оцеломудри сердце и насыти его благоуханием Духа Твоего Святого, да отбежит от мене далече злая табачная страсть, туда, откуда пришла, во чрево адово.



Молитва преподобному Амвросию Оптинскому:

Молитва преподобному Амвросию Оптинскому. Богомудрый наставник, утешитель и молитвенник, преподобный Амвросий сделался воистину венцом и украшением Оптинского старчества. Старец прославился прозорливостью, даром исцелять телесные недуги и врачевать душевные раны. Ему молятся о помощи в различных житейских нуждах, об исцелении в болезнях, о твердом стоянии русского народа в вере отеческой, о добром нраве и христианском воспитании детей

Тропарь, глас 5

Яко к целебному источнику, притекаем к тебе, Амвросие отче наш, ты бо на путь спасения нас верно наставляеши, молитвами от бед и напастей охраняеши, в телесных и душевных скорбех утешаеши, паче же смирению, терпению и любви научаеши, моли Человеколюбца Христа и Заступницу Усердную спастися душам нашим.

Кондак, глас 2

Завет Пастыреначальника исполнив, старчества благодать наследовал еси, болезнуя сердцем о всех с верою притекающих к тебе. Темже и мы, чада твоя, с любовию вопием ти: отче святый Амвросие, моли Христа Бога спастися душам нашим.


Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар