понеделник, 21 декември 2015 г.

Притчата на Питащото Хлапе

     

 Епархиален Храм "Св. св. Кирил и Методи"-Коледен Концерт на Училище "Гергана " в Ню Йорк 

     Вчера в Неделя-20/12/2015 малките ни сънародници и техните родители представиха малък коледен концерт в Храм "Св.св Кирил и Методи". Препълниния храм беше осеян с невиноста и ангелско пеене от малките Българчета живеещи в Ню Йорк. 
     Наистина е внушително да забележим умилиение и възторг по лицата на присъстващите възрастни. Малките първокласници се представиха отлично и згряха сърцата ни с коледно настроение. 



     Тук е мястото да отбележим силата на невинноста и безпорочието. На детската невинност , която Спасителят Иисус Христос ни завеща да влезем пред него за спасение. Въпреки незабележима на пръв поглед , Атмосверата беше доста дивна и до някъде възвишаваща духа към светлината на Бога.
      Емигрантският живот не е лесен. Той е изпълнен с предизвикателства и изпитания. Въпреки това е удивителна човешката стремителност на родителите да поставят децата си в правилно и угодно на Бога въспитание и по това изпросване на неговата благодат върху децата си. Тази изпитана любов може да се сравни със същата любов с която Светата Троица ни спасява, обича, възпитава и благославя.
       Когато грешник като мен види с очите си колко деца спонтанно пристъпиха без да бъдат подканвани от родителите си с доверие и сигурност към Епископ Данаил, за да целунат ръката му и изискат благословия, нещо неописуемо става вътре в душата му. Нещо трябва да е много наред в цялата тази ситуация и то в Божии храм. Нещо трябва да става с изкривените от комунизъм и пост комунизъм възпитателни ценности. Нещо великолепно! Поклон пред тези родители, които въпреки трудният живот успяват доста добре да създадат достойно поколение на Българския род без значение къде се намираме. Аплодисменти на организаторите.
         Дядо Данаил е уникален тип(ако мога да захвърля тона на официалния бозав репортерски стил). Смирен, благ, тих и лек в отношенията си и общуването с дори и най -дразнещите миряни в епархията. Висок, слаб, млад, малко залюхан на пръв поглед, но когато чуем неговите твърди и доста остроумни проповеди придобиваме идея за силата на духа му. Хитър, мъдър, твърд и непоколебим воин срещу нечестиви енергиии и стълпник на Христовите наредби. 
Класически Светогорски Монах от А до Я. Когато видиш толкова детска чистота привлечена от неговата аура и насядали и наобградили го- нещо се запитвам - Това сега реалност ли е? И точно когато се попитах това, един наперен хлапак с перчем и мини-смокинг дръпна за ръката Отец Петър и го попита-
"Чичо, кой е тоя на престола, не ми прилича на дядо Мраз?". 
"Това е дядо  Владика, моето момче"
"Що е такъв шарен?"- не го остави хлапето .
"Ми защото е шеф по ранк на поповете и защото е правиден и добър чичо"
"Значи е като мен, щото ти ми каза ,че и аз съм праведен"
Ето с две думи едно подсмъркващо хлапе как може да ни разкаже смисъла на Писанията. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар