понеделник, 23 октомври 2017 г.

ДЕН ПЕТИ / С2



Последни наставления на свети Георги

И така, като прекосили отново прекрасната долина и видели онова, за което споменахме по-рано, свети Георги и брат Иоасаф слезли в подножието на планината. Свети Георги взел отец Иоасаф за ръка и те стъпили на тясното мостче. Когато стигнали до средата му, светецът се спрял и казал: “Възлюбени мой брате, царството небесно бива насилвано, и насилници го грабят (Мат. 11:12). Ти видя Божието милосърдие - постарай се да не се окажеш неблагодарен и непризнателен към нашия Благодетел Бога. Подвизавай се, за да придобиеш отново своята първа любов, и тогава бъди сигурен, че Божията благодат, покровът и помощта на Владичицата Богородица винаги ще бъдат с теб. А и аз няма да те оставя без помощ”. След тези думи великомъченикът три пъти осенил отец Иоасаф с кръстното знамение и станал невидим.

Врагът не може да навреди на истинския християнин

Веднага от дълбините на тъмната пропаст се разнесъл гръмотевичен тътен, чули се шум и гласове, които казвали: “Сега, когато този монах остана сам, хайде да го съборим долу”. Бесовете скърцали със зъби, викали, всявали голям смут и безпокойство, но нито един от тях не дръзнал да се приближи към отец Иоасаф. Те само го плашели, като се правели, че всеки момент ще се нахвърлят върху него, и викали със страшни гласове: “Елате всички, веднага ­ докато не е дошъл Георги, хайде да го съборим долу”.
Останал без помощ насред страшния мост, брат Иоасаф не можел нито да продължи напред, нито да се върне ­ и не знаел как да се опази от ръцете на лукавите бесове. В това почти безизходно положение, той отправил взор към небето и извикал: “Господи, помогни ми сега, в този миг, защото бесовете от преизподнята заплашват да ме хвърлят в дълбините на ада”. И веднага от небето се чул глас, който му казал: “Брате, не се предавай на нерадение. Казвай молитвата: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме, грешния”, и по застъпничеството на Владичицата Богородица ­ ако се стараеш да вършиш добри дела и да пазиш вярата, бесовете няма да имат сила да ти навредят. Не се бой и ще бъдеш спасен”.
Брат Иоасаф веднага с усърдие започнал да повтаря Иисусовата молитва и да призовава застъпничеството и помощта на Владичицата Богородица и на великомъченика Георги. И  без да разбере как е станало, той видял себе си, че се моли в една стасидия в храма при конака на манастира “Свети Пантелеймон” в Карея, по време на Божествената Литургия.
Така завършило видението, явено на монах Иоасаф - първия старец и основател на иконописното братство на иоасафеите в скита “Кавсокалива”, който бил родом от Кесария Кападокийска. Монах Иоасаф имал това видение, когато все още се намирал в общежителния манастир “Свети Пантелеймон”, в който по онова време се подвизавали заедно руски и гръцки монаси, а той изпълнявал послушанието надзорник на конака в Карея. Скоро след видението  монах Иоасаф заедно с други отци напуснал тази обител и се заселил в една пустинна местност на Атон, наречена “Керася”. Там построил келия, посветена на светия великомъченик Георги и с цялата си душа се предал на умната молитва. Ден и нощ, с уста, ум и сърце той извършвал молитвата: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме”, и си припомнял божествените картини от видението, което имал.
Той не преставал да разказва на братята от келията за видението си, за онова, което видял и чул, и така този душеполезен разказ стигнал до нашите старци, а чрез тях и до нас. Отец Иоасаф и другите братя с него се научили на иконопис още докато били в манастира “Свети Пантелеймон”.


Увещание

Отговорът на съвестта

Изпитвам съвестта си и очаквам да ми отговори.
От коя страна ме постави Бог в този свят, за да се спася?
Колко средства ми даде, за да се спася, неизразими по същността си и по благодатта?
Какво направих до днес, за да се спася и колко повече беше лошото?

Плод

Изповядай се.
Осъди злото, което си извършил и започни да живееш по заповедите, защото това може да бъде последният ти час.
Принеси целия себе си на Бога, с всичките си душевни сили и с всичките си телесни чувства, като се молиш често и имаш постоянна памет за Бога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар