понеделник, 23 октомври 2017 г.

ДЕН ШЕСТИ / С2



В днешния ден, нека принесем като плод, смирено дело
на вярата, надеждата, любовта и покаянието.

Принеси дело на вярата

Помоли се така:
Боже мой, Господи и Владико на моя живот, вярвам с цялото си сърце във всичко, което съдържа Символът на вярата и в което светата Църква ми повелява да вярвам, понеже всичко, което Ти си казал, е истинно. Боже мой, помогни ми да не отслабна във вярата.

Кажи с внимание:
Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо.
И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко е станало.
Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек;
И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан;
И възкръсна в третия ден според Писанията;
И се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца;
И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
В една света съборна и апостолска Църква.
Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
Чакам възкресение на мъртвите.
И живот в бъдещия век! Амин.


Принеси дело на  надеждата по Бога

Помоли се така:
Боже мой, Господи и Владико на моя живот, надявам се от цялото си сърце да приема от Тебе вечното си спасение и да се сподобя с всичко, потребно за душата ми, както Ти със Своето могъщество и безкрайна благост си ми възвестил. Боже мой, помогни ми да се сподобя с вечното спасение.

Кажи с внимание
Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата во веки. Амин.

Принеси дело на  любовта към Бога

Помоли се така:
Боже мой! Господи и Владико на моя живот! Обичам Те от цялото си сърце. Решен съм да Ти бъда послушен и да Те изповядвам във всяко нещо заради безкрайната Твоя благост, която е достойна за любов, послушание и изповядване винаги и във всичко. Боже мой, помогни ми да Те обичам неотстъпно.

Помни заповедите и обетите си.
Обети, дадени при Светото Кръщение:
1. Отрекох се от сатаната, от всичките му дела, от всичките му ангели, от всичкото му служение, от всичката му гордост.
2. Съчетах се с Христа, вярвам в Него като в Цар и Бог и обещах само на Него единия да служа.

Божии заповеди:
1. Възлюби Господа, Бога твоего с всичкото си сърце и с всичката си душа и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед;
2. Възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.
Както и:
1. Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове, освен Мене.
2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи.
3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
4. Помни съботния ден, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог.
5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.
6. Не убивай.
7. Не прелюбодействувай.
8. Не кради.
9. Не лъжесвидетелствувай против ближния си.
10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък ­ нищо, което е на ближния ти.

Дело на съвършеното покаяние

Помоли се така:
Боже мой, Господи и Владико на моя живот! 
Разкайвам се от цялото си сърце за всяко зло, което съм извършил.
С цялото си сърце мразя, проклинам греховете си.
Скърбя, че  огорчих Теб, Който, целия си  благост, достойна за любов и благоговение и изповядване  във всяко нещо. Понеже от цялото си сърце пожелах да не греша повече, Боже мой, помогни ми да не Те огорчавам повече с моите грехове.

Кажи с внимание и благоговение: 
Изповядвам пред Тебе, моя Господ Бог и Творец, прославян и покланяем в света Троица, Отец, Син и Свети Дух, всички мои грехове, които извърших през всички дни на моя живот и във всеки час и в настоящето време и в изминалите дни и нощи, с дело, слово и помисъл: преяждане, пиянство, празнословие, униние, леност, прекословие, непослушание, оклеветяване, осъждане, нехайство, самолюбие, сребролюбие, привързаност към земното имущество, разхищение, лъжа, кражба, ревност, завист, гняв, злопаметство, ненавист, скъперничество, всяка сквернота и нечистота; и греховете, които извърших с всички мои сетива:  зрение, слух, обоняние, вкус, осезание и всички мои останали ­ душевни и телесни грехове, с които прогневих Тебе, моя Бог и Творец, и онеправдах ближния си; като съжалявам за тях, признавам себе си за виновен пред Тебе, моя Бог, и искам да се покая. Помогни ми, Господи Боже мой, смирено, със сълзи те моля: прости ми всички съгрешения по Твоето милосърдие и ме освободи от всичко, което изказах пред Теб, като благ и човеколюбив.

Достойно е наистина да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена, и Пренепорочна, и Майка на нашия Бог. По-почитана от Херувимите и несравнено по-славна от Серафимите, нетленно родила Бог Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.
Слава на Тебе, Христе Боже, упование наше, слава на Тебе.
Слава на Отца, и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.
Господи, помилуй (3).
По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.




Няма коментари:

Публикуване на коментар