понеделник, 23 октомври 2017 г.

ДЕН ПЕТИ / С4


Учение за покаянието изложено
в Светото Евангелие

Из ”Правила за богоугоден живот “
на Светителя Василий Велики


Правило първо - За покаянието 


1.
 Вярващите в Господа преди всичко трябва да се покаят, както е проповядвал Иоан и Сам нашият Господ Иисус Христос. Защото неразкаялите се сега ще се подложат на по-голям съд, отколкото осъдените преди Евангелието.

Думи на Евангелието

Оттогава Иисус начена да проповядва и да казва: покайте се, защото се приближи царството небесно (Мат. 4:17).
Тогава начена да укорява градовете, в които се извършиха най-многото Му чудеса, задето не се покаяха.
Горко ти, Хоразине, горко ти, Витсаидо! Защото, ако в Тир и Сидон се бяха извършили чудесата, които станаха у вас, отдавна те биха се покаяли във вретище и пепел; но казвам ви: на Тир и Сидон ще бъде по-леко в съдния ден, отколкото вам (Мат. 11:20-­22).

2. Времето на земния живот е време за покаяние и развързване на съгрешилите от греховете им, а в бъдещия век ще настъпи праведният съд на възмездието.

Думи на Христа:

Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (Марк. 2:10).
Истина ви казвам: каквото свържете на земята, ще бъде свързано на небето; и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на небето. Пак ви казвам, че, ако двама от вас се съгласят на земята да попросят нещо, каквото и да било, ще им бъде дадено от Моя Отец Небесен (Мат. 18:18, 19).
Иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа на Сина Божий и ще излязат: които са правили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане (Иоан. 5:28, 29).

Думи на апостол Павел:

Или нехаеш за богатството на Божията благост, кротост и дълготърпение, без да разумяваш, че Божията благост те води към покаяние? Но по твоята упоритост и неразкаяно сърце си събираш гняв за деня на гнева, когато се открие праведният съд от Бога, Който ще въздаде всекиму според делата му (Рим. 2:4-­6).
Бог, прочее, като презря времената на незнанието, сега заповядва вредом на всички човеци да се покаят; защото определи ден, когато ще съди праведно вселената (Деян. 17:30, 31).

3. Каещите се трябва да плачат за греховете си и да вършат всичко, присъщо на покаянието, от чисто сърце.

Думи на Евангелието

И спомни си Петър думата, казана му от Иисуса: преди още петел да пропее, три пъти ще се отречеш от Мене. И като излезе вън, плака горко (Мат. 26:75).

Думи на апостол Павел:

Бог, Който утешава смирените, утеши ни с дохождането на Тита, и не само с неговото дохождане, но и с утехата, с която се бе утешил той поради вас, като ни разказваше за вашия копнеж, за вашия плач, за вашата към мене ревност... Защото, ето на, това дето се наскърбихте по Бога, какво усърдие докара у вас, какво извинение, какво негодуване, какъв страх, какъв копнеж, каква ревност, какво отмъщение! С всичко показахте себе си, че сте чисти в това дело (2 Кор. 7:6, 7, 11).
Много от повярвалите идваха, та се изповядваха и откриваха делата си. А мнозина от ония, които правеха магии, като събраха книгите си, горяха ги пред всички (Деян. 19:18, 19).

4. Само избягването на греховете не е достатъчно за спасението на каещите се, но са им необходими и плодове, достойни за покаяние.

Думи на Евангелието

И като видя Иоан мнозина фарисеи и садукеи, че дохождат при него да се кръстят, рече им: рожби ехиднини! кой ви подсказа да бягате от бъдещия гняв? Сторете, прочее, плод достоен за покаяние и не помисляйте да думате в себе си: наш отец е Авраам; защото, казвам ви, Бог може от тия камъни да въздигне чеда Аврааму; и секирата лежи вече при корена на дърветата; затова всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън (Мат. 3:7­-10).

5. След края на този живот вече няма време за дела на изправяне; защото Бог по Своето дълготърпение е определил цялото време на настоящия живот за вършене на необходимото за придобиване на праведност.

Думи на Христа

Тогава царството небесно ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците си и излязоха да посрещнат младоженеца; пет от тях бяха мъдри, а петте неразумни. Неразумните, като взеха светилниците си, не взеха със себе си масло; а мъдрите, заедно със светилниците си, взеха и масло в съдовете си; и понеже младоженецът се бавеше, всички задрямаха и заспаха. А посред нощ се чу вик: ето, младоженецът иде, излизайте да го посрещнете. Тогава всички тия девици станаха и приготвиха светилниците си; а неразумните рекоха на мъдрите: дайте ни от вашето масло, защото светилниците ни гаснат. Мъдрите пък отговориха и казаха: да не би някак да не стигне и нам, и вам, по-добре идете у продавачите и си купете. А когато те отиваха да купят, пристигна младоженецът, и готовите влязоха с него на сватбата, и вратата се затвориха. После дохождат и другите девици и викат: господине, господине, отвори ни! А той им отговори и рече: истина ви казвам, не ви познавам (Мат. 25:1-­12).
Подвизавайте се да влезете през тесните врата; защото, казвам ви, мнозина ще поискат да влязат, и не ще смогнат. След като стопанинът на къщата стане и затвори вратата, а вие, останали отвън, почнете да хлопате на вратата и да викате: Господи, Господи, отвори ни! и когато Той ви отвори и рече: не ви зная откъде сте (Лук. 13:24, 25).

Думи на апостол Павел:

Ето сега благоприятно време, ето сега ден на спасение! Ние никому с нищо не туряме препънка, за да се не опорочи служението ни, но във всичко се препоръчваме за служители Божии (2 Кор. 6:2­-4).
И тъй, докле имаме време, нека правим добро на всички (Гал. 6:10).

Няма коментари:

Публикуване на коментар